Tuesday, 23 September 2014

Een goede mentor laat zijn leerling stralen.

Wat gun ik het pubers toch enorm dat ze een goede mentor hebben!
Een mentor die naar ze luistert en ze serieus neemt in al hun onzekerheid.
Een mentor die goede vragen stelt en ze zodoende laat ontdekken welke "resources" ze hebben om in te zetten voor de juiste zaak; hún zaak!

Ik ben er van overtuigd dat de Oplossingsgerichte Aanpak een zeer positieve manier is om leerlingen te helpen. In feite geldt dit ook voor studenten, voor junioren in het bedrijfsleven, voor aankomende musici, enzovoorts. Iedereen die door een mentor begeleid wordt mag hopen dat deze mentor de Oplossingsgerichte Aanpak kent.

Waarom?
Omdat je dan verzekerd bent van:
1. humor
2. gemeende aandacht
3. aandacht voor jou als mens, niet alleen voor je probleem
4. positieve, hoopgevende sfeer
5. vragen bedoeld om je vooruit te helpen

Een korte toelichting:
1. "Add lightness" zelfs bij zeer serieuze zaken. De positieve uitwerking van herkaderen, relativeren, overdrijven, enzovoorts zijn onderzocht en bewezen.

2. Het gaat de mentor om wat de leerling wil en beweegt. De Oplossingsgerichte mentor doet zijn best om in de schoenen te staan van de leerling; "walk a mile in their shoes" en heeft geen oordeel.

3. De leerling is veel meer dan zijn probleem; zijn 'nog moeten leren'. De mentor wil graag weten hoe het gaat met de leerling. Wat is zijn context? Welke vrienden heeft hij, hoe woont hij, welke interesses heeft hij, is het thuis financieel 'gezond', enzovoorts.

4. De mentor is als een soort buddy: hij bedoelt het goed met de leerling. Hij kent de leerling en weet daardoor ook dat er momenten zijn waarop de leerling wél goed handelde, goed nadacht. Momenten waarop vooruitgang is geboekt. Ondanks tegenslag blijft de mentor hoop houden dat het goed gaat komen omdat er aanwijzingen voor te vinden zijn.

5. Het gaat de Oplossingsgerichte mentor alleen maar om de weg naar de 'oplossing'. Hij is geen therapeut en heeft meestal niet veel tijd. De vragen die hij stelt zijn bouwende vragen. De antwoorden halen de leerlingen uit hun eerdere positieve ervaringen: Hoe lukte het eerder om met tegenslag om te gaan? Wat deden ze om rustig te blijven die ene keer dat ze toch ook echt "woest" waren en er op los hadden willen slaan? Of: Waarmee belonen ze zichzelf als ze langer dan normaal met hun huiswerk bezig blijven?

Oftewel: er is bijna altijd een glimlach(je) te zien na het gesprek met een goede mentor! De mentee zoals een leerling, student ook wel genoemd wordt, straalt!

Tot slot een mooi voorbeeld van een mentor die zijn leerling vooral wil laten stralen.
Billy Joel and Michael PollockSmile,
Ella de Jong
Bureau Uil

PS Mijn trainingen 'Verbindend communiceren' en 'Kracht Opbouwend Communiceren - Jeugd' zijn goedgekeurd door oa SKJ en Registerleraar. Kijk op mijn website voor meer informatie.

PS in januari 2017 verschijnt het e-book: "Oplossingsgericht Mentorschap. 5 stappen om het beste uit je mentee en jezelf te halen." bij Bookboon.com Dit is een vertaling van het Engelse e-book dat ik in 2014 geschreven heb en in het eerste jaar reeds 10.000 keer gedownload is. "Solution Focused Mentoring. 5 Steps to bring out het best in your mentee and you."
Link naar Engelse titel op Amazon
Link naar Engelse titel op Bookboon


8 oktober 2014: Workshop "Een mentor die er toe doet, wat doet die precies?"
Het 2014 Lerarencongres te Den Bosch


www.elladejong.com 
Voor nieuwsbrieven en/of vragen: mail
Kijk op mijn website voor verwijzingen naar andere platforms waar ik blogs schrijf.

No comments:

Post a Comment