Wednesday, 18 December 2013

Help je kind kiezen in 5 stappen.

ik kan niet kiezen!

Herken je dit bij jezelf? 
Kan je bij het helpen van je kind niet kiezen?
Wat is beter: doorzetten of de tijd nemen, achter de broek aanzitten of met rust laten?

Natuurlijk weet je dat je moet proberen om je kind te motiveren om door te zetten, dat je moet kijken naar de hele context, dat je je verantwoording als opvoeder moet nemen enzovoorts, enzovoorts.
Maar iedere situatie is weer anders en je moet soms `a la minute kiezen op een hoogst ongelukkig moment...

Wat kan je helpen?
5 stappen kunnen je helpen. Kijk naar je hand, loop in gedachte de stappen langs en bepaal je keuze. Des te vaker je de stappen langsloopt, des te sneller het gaat. En voor je het weet kan je bewust en verantwoord kiezen `a la minute!

Duim: contact (heb je goed contact met je kind en met jezelf nu om na te denken? Kan je er op terugkomen over ... 5 minuten, een half uur? Communiceer dat met je kind en/of met jezelf.)

Vinger: wens (Denk van probleem naar oplossing. Wat wil je voor je kind, wat wil je kind? Verwoord dat of schrijf het op. Dan hoor je of zie je duidelijker het doel voor je kind.) 

Vinger: voordeel (Geef een aantal redenen waarom het doel een goed doel is, voor jou en laat je kind er ook een paar noemen voor zichzelf.)

Vinger: vertrouwen (Spreek uit dat je er vertrouwen in hebt, refereer naar voorgaande gelukte acties.)

Pink: afspraak (Maak een afspraak met je kind (of met jezelf). Ook wat betreft het 'helpen onthouden' als het doel buiten beeld raakt.)

Volle hand: high five (Wees blij met je keuze. We gaan er voor!)

Ik heb er vertrouwen in dat het je op deze manier goede keuzes maakt. Ben Furman (Finse psychiater, www.benfurman.com) heeft dit ontwikkeld voor ouders. Hij richte het op het bespreken van probleemgedrag. Ik denk dat het ook prima te gebruiken is bij het maken van verantwoorde keuzes.

Veel plezier en succes!
Laat me weten wat je uitgeprobeerd hebt en of het werkte. Ik hoor het graag! 

Wil je meer weten, een workshop over deze aanpak of weet je voor wie/welke organisatie het interessant zou kunnen zijn: mail het me!  e.dejong@elladejong.com

Smile,
Ella de Jong
www.bureau-uil.nl
www.elladejong.nl
PS Ik ga het zelf uitproberen op keuzes die ik in 2014 wil maken :-)No comments:

Post a Comment