Thursday, 21 November 2013

Communicatie die energie geeft en weerbaar maakt.

Kracht Opbouwende Communicatie maakt weerbaar en energiek.

Bij kinderen en volwassenen, bij gezinnen en teams, in huishoudens en grote organisaties; het werkt overal: ik noemde het eerst "Moving Communication". In alle gevallen komt iedereen er sterker uit. Het is communicatie die je in beweging zet. Letterlijk en figuurlijk.

Hoe ga je met elkaar om als er sprake is van een problematische sfeer?
Wat zeg je, wat doe je?
Wat kan je doen om de ander, elkaar als team, het bedrijf, de organisatie de energie en de hoop op betere tijden weer terug te geven?

Probeer de volgende stappen uit en kijk welke het beste werkt.

1. Kijk naar zaken die (gelukkig) nog wél goed gaan.
Maak een lijstje van minimaal drie onderwerpen die OKE zijn. Het gaat om zaken die buiten jou liggen en ook om zaken waarbij jij een onderdeel vormt; een bijdrage levert. Zie je ook de kleine dingen?

2. Kan je iets gebruiken uit de OKE-lijst wat inzetbaar is op andere momenten? 
Beschrijf precies wat er voor-tijdens-na de OKE onderwerpen gebeurt. Probeer heel divers te zijn: doen-denken-kijken-horen-voelen-ruiken-enz. De kunst is om de hele kleine verschillen te zien bij de goede momenten en díe inzetten op mindere momenten.

3. Geef een compliment en laat waardering horen.
Nu is het de kunst om niet cynisch te zijn. Het gaat om procescomplimenten: "Daar heb je lang aan gewerkt, zeg" (doorzettingsvermogen), "Ik zou het afgeraffeld hebben." (indirect compliment over goede afhandeling), "Gelukkig zitten we nu allemaal om tafel, iedereen heeft even tijd gemaakt, bedankt." ( waardering laten horen, ook al duurde het wellicht (te) lang voordat iedereen aanwezig was.)  Het gaat om positieve zaken die aanwezig zijn, benoem die!

4. Bedenk wat je zou doen als het problematische opgelost zou zijn, zomaar opeens? 
Doe alsof het problematische opgelost is; alsof je precies weet hoe je er mee om moet gaan.
Wat zie ik jou dan doen en zeggen? Welke acties zou je ondernemen?
Probeer het zo gek mogelijk te maken: in je gedachten kan alles! Kies iets uit en doe dat.

5. Zoek een buddy.
Bespreek "in het geheim" bovenstaande punten en vraag je buddy om op je te letten. Merkt hij/zij met welk punt je bezig bent??

Onthoud dit: de positieve energie die je er in steekt wordt opgemerkt om je heen. Daar krijgen anderen energie van en putten er hoop uit. Echt waar! Als je ondanks problemen toch positieve zaken kunt vinden en als je kunt handelen alsof het allemaal positiever is, dan kan je dat wellicht in je eigen moeilijke situaties ook toepassen. Het vergt alleen doorzettingsvermogen en creativiteit, that's all. Als je je complimenten en waardering meent, ben je in staat om je in te leven in een ander: super! De wereld heeft veel behoefte aan dat soort mensen. Oftewel, bij Moving communication ofwel: Kracht Opbouwende Communicatie zet je jezelf in beweging (met name mentaal) en de problematische situatie zal ook in beweging komen.

Veel plezier en succes!
Laat me weten wat je uitgeprobeerd hebt en of het werkte. Ik hoor het heel graag! Als dank voor je reactie (ik leer er weer van) mag je me een coachvraag stellen die ik gratis zal beantwoorden.
Smile 
Ella
PS herken je zinnen uit de vorige blog? Dat is goed opgemerkt van jou!

www.elladejong.com 
Kijk welk boek(je) in 2017 bij SWP uitgegeven gaat worden. Klik op 'agenda'. Zeer herkenbare 'oefeningen' staan er in beschreven!
www.bureau-uil.nl

No comments:

Post a Comment