Thursday, 5 September 2013

Onderhandelen met pubers?


Onderhandelen met je puber?

Nee! Niet aan beginnen!
Natuurlijk! Overleggen moet altijd!

Pubers houden van uitdagingen en dagen je als ouder en leerkracht steeds weer uit om te beslissen: onderhandelen of niet?

Bijna iedereen kent het van heel dichtbij of van familie, vrienden of school: dat lieve meisje, die aardige jongen kan nu zij/hij in de pubertijd zit “opeens” heel erg drammerig doen, steeds weer terugpraten en ontzettend veel met zichzelf bezig zijn. In de volksmond heet dat brutaal, onverschillig en ego├»stisch ...

Hoe krijg je zo’n puber op tijd aan tafel, op tijd thuis, op een sport? Hoe krijg je ze aan het maken van hun huiswerk, het doen van een huishoudelijk klusje? Hoe krijg je ze minder boos, aan het lachen?

Een paar tips die kunnen werken:
1.*    Geef ze het gevoel dat ze NODIG zijn. Zonder hun hulp, aanwezigheid is het gezin niet compleet, krijg je het eten niet op tijd op tafel. Enz. enz.

2 *   Laat ze voelen dat je blij bent met hun aanwezigheid, hulp, de ondernomen actie. “Thanks” en een kleine kneep in hun arm doet veel met ze, ook al willen ze (zogenaamd!!) niet dat je aan ze zit.

3 *    Bedenk over welke zaken niet onderhandeld kan worden. Houd dat op een zeer laag aantal en benoem dat kalm en rustig.

4 *   Geef ze ruimte om zelf te beslissen bij andere zaken. Er is altijd wel een beetje ruimte te vinden: “Over vijf minuten wil ik de tafel gedekt hebben.”, “Over twee weken wil ik dat je bij een sport bent wezen kijken.”

5 *   Overdrijf. “Als jullie hier blijven hangen, vat je kou, word je ziek, kan je niet naar school, haal je je diploma niet, krijg je geen verkering en verveel je je volgend jaar rot.” Ze voelen dat je het goed met ze bedoelt en dat is wat ze nodig hebben ondanks alles wat ze uitstralen, zeggen en (niet) doen.


Over ieder bovenstaand punt vallen diverse blogs te schrijven.
Laat me weten waar jij wakker van ligt, waar jij een oplossing voor wilt.
En ondertussen: overdrijf voor jezelf ook zo nu en dan of SMILE ook al valt er niks te smilen, het helpt echt!

Ella de Jong
Counselor, coach en trainer.

No comments:

Post a Comment