Monday, 29 April 2013

Eerste blog: Oplossingen overgooien

Voor de twijfelaars onder ons: sta op, pak iets, gooi het op en ... vang!
En terwijl je opgooit noem je een mogelijke oplossing voor je probleem. Gooi een flink aantal keren zodat je ook de gekste oplossingen hebt genoemd. Waarom?

1) Omdat de beweging er voor zorgt dat je toch een klein beetje anders denkt dan wanneer je alleen blijft zitten denken.
2) Omdat je er vrolijker van wordt, zeker als je lang genoeg door gaat met opgooien.
3) Omdat je na het opgooien toch echt het gevoel hebt: "nú moet ik iets kiezen en gaan doen"
4) Omdat het werkt; je kiest uit oplossingen die je zélf genoemd hebt.
5) Omdat tegelijkertijd bewegen, denken en praten uitermate effectief blijkt om "ingewikkelde" zaken te benaderen en rust te vinden in je volgende stappen.

Bovenstaande is ook prima te gebruiken als advies voor je kind, je partner, je collega, je buurman enzovoorts. Ken je iemand die blijft twijfelen of iemand die zegt "Ik weet het niet." als je vraagt: "wat zou je kunnen doen?"? Laat die persoon naar jou iets overgooien terwijl hij/zij een oplossing noemt. Terwijl je teruggooit herhaal je het antwoord. Jij noemt zelf géén oplossingen, zie punt 4). Je mag wel de ander vragen of hij/zij uit verschillende bronnen kan putten. De bron: wat zou je kunnen denken, de bron: wat zou je kunnen doen en de bron: wat zou je kunnen zeggen? Na een poosje stoppen jullie met overgooien en vraag je: "Met welke oplossing zou je nu iets kunnen doen, denk je?" En als je een echte supporter wilt zijn (in een volgende blog schrijf ik daar over) voor diegene, ga je akkoord met ieder antwoord wat dan volgt. Zelfs al zou het antwoord zijn: "Morgen dit nóg een keer doen." :-)

Ik ben groot supporter van het Oplossingsgericht Werken. Ik gebruik het in mijn werk op school, bij mijn workshops en natuurlijk bij het coachen en counselen. Het advies zoals hierboven beschreven heb ik gebruikt bij een cliënt die geen idee had waarom zij in de ene situatie niet boos werd en in de andere heel erg boos, hoe hard ze ook nadacht. Ik voelde dat ik vast liep met haar en hoorde mezelf opeens zeggen: "Ga maar eens even staan." Eerlijk gezegd had ik toen nog geen idee wat ik zou gaan doen! Ik zag mijn twee kussens (met een uil er op) liggen en deed bovenstaande opdracht. Nadat we eerst nog een schaalvraag hadden behandeld. Ook hier kom ik in een blog op terug. De cliënt wist prima een oplossing te noemen die ze zou gaan toepassen in een volgende vervelende situatie. Wat mij betreft: opdracht geslaagd.

Succes gewenst voor alle twijfelaars en alle supporters van ...
Laat me weten wat je lastig vindt bij het supporten van iemand, dan behandel ik dat in mijn volgende blog.Ella de Jong
Bureau Uil
Kijk op www.bureau-uil.nl voor meer informatie
of op www.oplossingsgericht.nu

No comments:

Post a Comment